Nápady na oběd z domova

15.05.2022

To, co každou bytost na světě spojuje, je naše potřeba jíst. A všichni si moc rádi pochutnáme na nějakém dobrém jídle. Ale to nejhorší je vždy zjistit, co vařit. Naštěstí vám s tím zrovna dnes mohu pomoct! Mám recept jak pro masožravce, tak i pro ty naše vegetariány. Nebude to nic složitého. Takže ať už jste začátečník, nebo zkušený kuchař, tak recepty zvládnete! 

Papčo do školičky i na doma

Kuřecí prsa v pečicím papíru

Na tento recept budeme potřebovat:

  •  200–300 g kuřecích prsíček (2 porce),
  •  sůl a pepř
  •  rozmarýn
  •  sladkou mletou papriku
  •  máslo nebo olej
  •  pečicí papír
Foto: Mathias Lippinski
Foto: Mathias Lippinski

Postup:

Vezmeme naše plátky masa, paličku na maso a igelit. Na maso položíme igelit, abychom ho mohli hezky naťukat a zároveň se nám během toho nezdeformovalo. Nechceme z plátků udělat placky na tortilly, ale zároveň je nechceme mít tlusté jako vaše máma, chceme je mít tak akorát, aby se daly hezky propéct.

Poté ho samozřejmě musíme okořenit. Posypeme ho z obou stran solí, pepřem, rozmarýnem a mletou paprikou. Bude stačit trochu od každého, abychom to neměli úplně zasněžené kořením.

Dále si připravíme pečicí papír. Ten budeme chtít nastřihnout tak, aby náš plátek masa obejmul z obou stran. Představte si to, jako kdybyste balili dárek, nebo jako zavřenou knihu, ale místo listů tam je maso.

S papírem nastříhaným do něj můžeme vložit naše maso, hodit ho na pánev a dát na něj buď trochu másla nebo kapku oleje. Budeme si chtít dát plamen na střední výkon, a maso budeme dělat 5 minut z každé strany. Pokud budeme mít maso tlustší jak
2 cm, tak ho tam radši necháme 7-8 minut. Pokud si to chcete udělat trochu zajímavější, tak vám doporučím si po prvním otočení dát na maso plátek sýra, a potom je to ještě víc šmakózní.

A máme hotovo! Co se týče přílohy, tak doporučím hranolky, rýži 
a nebo se můžete podívat na náš recept hned pod tímto článkem, což jsou zapékané brambory, a skvělá kombinace s naším lahodným masíčkem.


Zapékané brambory

Na tento recept budeme potřebovat: 

  •  1 kg brambor
  •  2 smetany na vaření
  •  200 g sýra
  •  provensálské koření
  •  sůl a  pepř
  •  máslo či olej

Foto: Sofia Laulina
Foto: Sofia Laulina

Postup:

Tento recept není velmi složitý, jen na papíře to vypadá zdlouhavě, ale i úplnému začátečníkovi se to povede.

Na tento recept bude klíčová zapékací mísa, ale nebojte, pokud doma nic takového nemáte, tak můžete použít nějakou náhradní objemnou mísu, ale byl bych s tím opatrný. No tak či tak si umyjeme naše brambory, oloupeme je, a nakrájíme je na tenčí kolečka. Po nakrájení, si vymažeme mísu buď rozpuštěným máslem či olejem. A poté budeme brambory vrstvit.

Následně už si můžeme vzít ty brambůrky a vyložíme s nimi dno mísy. Na ně nasypeme trochu provensálského koření, špetku pepře a maličkato soli, jelikož už nějaká sůl v tom provensálském koření je a nechceme to mít slané jak Středozemní moře.
A nakonec to pokryjeme sýrem.

Tento postup opakujeme dokud nám nedojdou brambory, sýr nebo dokud vám mísa neřekne stop. Poté co budete mít dozedničeno, mísu zavřeme víkem a dáme ji do předehřáté trouby na 150 stupňů na 45 minut.

Mezitím se můžeme podívat na Netflix, nebo si napsat pár cvičení v ZAVu. No každopádně na nás po třičtvrtě hodině čeká hotové papčo, a v tu chvíli už není nic lepšího než si ho jít vychutnat.


 Dobrou chuť!


© 2022 ART ECON časopis Backstage
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky